KC Danmark logo klik her for at komme til forside
Anlæg som er godkendt på Go' Energi´s positivliste

Go’ Energimærket sikrer dig, at varmepumpen er en af de mest energieffektive på markedet.

Se meget mere om vores 5 års totalgaranti her

Nyhedsbrev

COP

COP står for Coefficient Of Performance og angiver forholdet mellem den mængde varme du får ind i huset og den mængde strøm du bruger på at lave varmen.

Har du f.eks. en luft til luft varmepumpe der bruger 1000 Watt strøm og varmepumpen har en COP værdi på 3,0 vil du få 3000 Watt varme.

COP værdien opgives af stort set alle der sælger varmepumper ved en temperatur på +7 grader, der hvor varmepumpe køre absolut mest optimalt.

Eksempel på varmeydelse ved indblæsning af 20 grader varmt luft

Man kan i grafen herunder se hvor meget ydelsen falde på en tilfældig luft til luft varmepumper når temperaturen falder, man kan i grafen herunder se at COP værdien ved +7 grader er på 5,4 og falder stille og rolig til 2,8 ved -15 grader. 

Kurve over COP værdi

Den store udfordring når ude temperature falde

Når temperaturen falder udenfor stilles der ekstra stor krav til en luft til luft varmepumpe, ikke nok med at cop værdien falden men boligen får også brug for mere varme afhængig af isoleringen jo mindre isolering jo mere stiger behovt for varme.

Er det f.eks. en dårlig isoleret bolig med gamle utætte vinduer/døre så falder antallet af m2 som en varmepumpe kan opvarme, har man der imod en bolig der er rigtig godt isolleret kan man opvarme flere m2 med en tilsvarende luft til luft varmepumpe.

COP værdien svinger meget

COP værdien bliver mindre jo lavere temperaturen bliver og dette er helt naturligt da det jo er noget letter at hive varme ud af en luft der er +7 grader end hvis der er -20 grader udenfor.

Du kan herunder se nogle eksempler med forskellige COP værdier

Da Cop værdien er afhængig af ude temperaturen, er den højeste COP værdi på et anlæg typisk angivet ved en ude temperatur på +7 grader og der har vores topmodel Gree Hansol 12 en COP værdi på 5,8, dette vil siger at du når du bruger 1000 Watt i strøm vil få 5800 Watt varme tilført din bolig.

Går vi ned til -7 grader falder COP værdien på alle luft til luft varmepumper da det bliver svære at hive varme ud af luften, ved -7 grader har vores topmodel en COP værdi på 2,68 hvilket betyder at du får 2680 Watt varme hver gang du bruger 1000 Watt i strøm.

Ved -15 grader levere en Gree Hansol 12 luft til luft varmepumpe stadigvæk en COP på 2,17 hvilket gør at ved minus 15 grader spare du stadigvæk 50% på varme regningen i forhold til el-radiator.

Hvad skal du så kigge efter

Du skal sørge for at du ikke kun får oplyst COP værdien ved +7 grader men få den oplyst ved f.eks. -7 og - 15 grader.

Du skal kigge lidt på din egen bolig og vudere hvor godt den er issoleret og så vudere om den varmepumpe du overvejer at køber nu også kan varme din bolig op.

Mange producenter/forhandler opgiver hvor mange m2 varmepumpen kan opvarme, disse tal skal tages med et gran salt da der ofte er tale om værdier der er baseret på de mest optimale isoleret boliger, der er eksempler på luft til luft varmepumper der skulle kunne opvarme en bolig på op til 160 m2 og det passer simpelhen ikke ved danske forhold.

Fagudtryk

Klik på det emne du vil vide mere om

COP
EER
Inverter teknologi
Kølemiddel
Sommerhus/vedligeholdelses funktion
KMO certificeret logo

KC Danmark ApS

Søndergårdsvej 5

8660 Skanderborg

Tlf. +45 70 26 38 37 info@kcdanmark.dk

Vi er klar til at hjælpe dig med alle dine spørgsmål om klima